Indicatorii de afaceri – fapte

Indicele Uşurinţei de a face afaceri (Ease of Doing Business) publicat de Banca Mondială a durat de la primul său raport din 2003 până la cel final din 2020. Începând cu 2023, cel mai recent raport este cel final din 2020. În plus, prezentăm unii indicatori importanți pentru afaceri, cum ar fi:

 • Clasamentul uşurinţei de a face afaceri (1=reglementările favorabile afacerilor);
 • Scorul ușurinței de a face afaceri;
 • Clasamentul privind inițierea unei afaceri
 • Proceduri (număr)
 • Punctaj-plata impozitelor
 • Impozitul total și rata contribuției (% din profit)
 • Scorul comerțului transfrontalier
 • Costul exportului: Conformitate documentaţiei (USD)
 • Costuri de import: Conformitate documentaţiei (USD)
 • Costuri de export: Conformitatea la frontieră (USD)
 • Costuri de import: Conformitatea la frontieră (USD)

*Sursă: Banca Mondială 2023, ultimele date disponibile din 2020

Clasamentul „Ușurința de a face afaceri” oferă o imagine a climatului pentru desfășurarea afacerilor pe piețe. Macedonia de Nord se situează pe cel mai bun loc în regiunea CEFTA (#17), iar Bosnia și Herțegovina pe cel mai slab loc (#90).

* Această desemnare nu aduce atingere pozițiilor privind statutul și este în conformitate cu RCSONU 1244 și cu avizul ICJ privind Declarația de independență a Kosovo.

Indicatorul „Scorul privind ușurința de a face afaceri” variază de la cel mai scăzut (65,4) în Bosnia și Herțegovina și cel mai ridicat (80,7) în Macedonia de Nord.

*Această desemnare nu aduce atingere pozițiilor privind statutul și este în conformitate cu UNSCR 1244 și cu avizul ICJ privind Declarația de independență a Kosovo.

Clasamentul „Începerea unei afaceri” este cel mai bun în Kosovo (#12) și cel mai slab în Bosnia și Herțegovina (#184).

„Numărul de proceduri pentru începerea unei afaceri” este cel mai mic în Kosovo și Moldova (3), iar cel mai mare număr este necesar în Bosnia și Herțegovina.

Indicele „Plata impozitelor” este cel mai scăzut în Moldova (32) și cel mai ridicat în Bosnia și Herțegovina (141).

Rata totală a impozitelor și contribuțiilor (% din profit) este cea mai bună în Macedonia de Nord (13) și cea mai slabă în Moldova (38,7).

Clasamentul „Comerț transfrontalier” este cel mai bun în Serbia (#23) și cel mai slab în Muntenegru (#41).

Costul la export: Conformitatea documentelor este cel mai scăzut în Albania (10 USD) și cel mai ridicat în Kosovo (50 USD).

Costul pentru import: Conformitatea documentelor este cel mai scăzut în Albania (10 USD) și cel mai ridicat în Muntenegru (60 USD).

Costul la export: Conformitatea la frontieră este cea mai scăzută în Serbia (47,3 USD) și cea mai ridicată în Kosovo (105 USD).

Costul pentru import: Conformitatea la frontieră este cea mai scăzută în Serbia (52 USD) și cea mai ridicată în Muntenegru (305,6 USD).

* Această desemnare nu aduce atingere pozițiilor privind statutul și este în conformitate cu UNSCR 1244 și cu Avizul CIJ privind declarația de independență a Kosovo.