Categorii de cumpărături online

Ultimele date disponibile sunt din anul 2020. În această analiză, piețele CEFTA incluse sunt Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia (Moldova nu este inclusă în baza de date, iar Albania nu are date pentru ultimii ani). Ca și în alte țări europene, majoritatea achizițiilor online (3 luni) în țările CEFTA sunt: îmbrăcăminte (inclusiv îmbrăcămintea sport), încălțăminte sau accesorii. 77% dintre cumpărătorii online din Kosovo cumpără haine. Cel mai mare procent de achiziții online (3 luni) de mobilier, accesorii pentru casă sau produse de grădinărit se fac în Kosovo și Bosnia și Herțegovina. Achizițiile online (3 luni) de electronice de larg consum sau aparate de uz casnic ca procent din persoanele fizice care au achiziționat online în ultimele 3 luni sunt cele mai mari în Serbia. Bosnia și Herțegovina a realizat cel mai mare procent de achiziții online (3 luni) de alimente sau băuturi de la magazine sau de la furnizorii de mâncare în pachete(kituri de masă), comparativ cu alte țări CEFTA.
Achiziții online (3 luni): Îmbrăcăminte (inclusiv îmbrăcăminte sport), pantofi, accesorii și articole sportive (excluzând îmbrăcămintea sport) ca procent din persoanele fizice care au cumpărat online în ultimele 3 luni.
Achiziții online (3 luni): jucării pentru copii sau articole de îngrijire a copiilor, mobilier, accesorii pentru casă sau produse de grădinărit ca procent din persoanele fizice care au achiziționat online în ultimele 3 luni.
Achiziții online (3 luni): muzică (ca CD-uri, vinil etc.), filme sau seriale (sub formă de DVD-uri, Blu-Ray etc.), cărți tipărite, reviste sau ziare ca procent din persoanele fizice care au achiziționat online în ultimele 3 luni.
Achiziții online (3 luni): calculatoare, tablete, telefoane mobile sau accesorii, electronice de larg consum sau aparate electrocasnice ca procent din persoanele fizice care au achiziționat online în ultimele 3 luni.
Achiziții online (3 luni): medicamente sau suplimente alimentare, cum ar fi vitamine (reînnoirea online a rețetelor nu este inclusă), livrări de la restaurante, lanțuri de fast-food, servicii de catering, alimente sau băuturi din magazine sau de la furnizorii de kituri de masă, produse cosmetice, produse de frumusețe sau wellness, produse de curățare sau produse de igienă personală ca procent din persoanele fizice care au achiziționat online în ultimele 3 luni.
Achiziții online (3 luni): Biciclete, mopede, mașini sau alte vehicule sau piese de schimb ale acestora, alte bunuri fizice, din partea persoanelor private: orice bunuri fizice ca procent din persoanele fizice care au achiziționat online în ultimele 3 luni.
Achiziții online (3 luni): Muzică ca serviciu de streaming sau descărcări, filme sau seriale ca serviciu de streaming sau descărcări, cărți electronice, reviste online sau ziare online, jocuri online sau descărcări pentru smartphone-uri, tablete, computere sau jocuri video console, computere sau alt software sub formă de descărcări, inclusiv upgrade-uri ca procent din persoanele fizice care au achiziționat online în ultimele 3 luni.
Achiziții online (3 luni): aplicații legate de sănătate sau fitness (excluzând aplicațiile gratuite), alte aplicații (de exemplu, legate de învățarea limbilor străine, călătorii, vremea), (excluzând aplicațiile gratuite), diverse servicii online (I_BMUSS, I_BFLMS, I_BBOOKNLS, I_BGAMES), bilete la evenimente sportive, bilete la evenimente culturale sau de altă natură ca procent din persoanele fizice care au achiziționat online în ultimele 3 luni.
Achiziții online (3 luni): abonamente la internet sau conexiuni de telefonie mobilă, abonament la furnizarea de energie electrică, apă sau încălzire, eliminarea deșeurilor sau servicii similare, servicii casnice (de exemplu, curățare, babysitting, lucrări de reparații, grădinărit), de la persoane private: servicii casnice ca procent din persoanele fizice care au achiziționat online în ultimele 3 luni.
Achiziții online (3 luni): De la o întreprindere de transport: serviciu de transport, de la o persoană privată: serviciu de transport, de la o întreprindere de transport sau o persoană privată: serviciu de transport ca procent din persoanele fizice care au achiziționat online în ultimele 3 luni.
Achiziții online (3 luni): De la întreprinderi precum hoteluri sau agenții de turism: locuință închiriată, de la o persoană privată: locuință închiriată, de la o întreprindere sau o persoană privată: locuință închiriată, de la o persoană privată: bunuri, servicii casnice, servicii de transport sau cazare ca procent din persoanele fizice care au cumparat online in ultimele 3 luni.
* Această desemnare nu aduce atingere pozițiilor privind statutul și este în conformitate cu UNSCR 1244 și cu Avizul CIJ privind declarația de independență a Kosovo.