Import si export

Cum fac ceea ce trebuie atunci când import o comandă online?

Tot ce trebuie să știți despre import.

Importul reprezintă transferul de mărfuri peste granițele statului, dintr-o sursă străină. Cel care efectuează importul se numește importator.

Vă întrebați cum ajunge comanda dumneavoastră din străinătate? Urmați întregul proces.

uvoz mk

Click aici pentru a descărca documentul cu procesul de import în Republicii Moldova.

LOCUL VĂMUIRII


Expedierea comandată, indiferent prin ce metodă intră în țară, se declară și vămuiește la Postul Vamal Specializat Poșta.

DECLARAȚIA VAMALĂ


În baza datelor declarate în expediție, Serviciul Vamal stabilește dacă coletul este supus vămuirii de import sau este scutit de vamă și taxe de import.

În cazul persoanelor fizice, livrările cu o valoare intrinsecă de până la 150 euro sunt scutite de taxe de import și declarare, fiind eliberate automat după acordul Serviciului Vamal.

În cazul persoanelor juridice, livrările cu o valoare intrinsecă de până la 100 Euro sunt scutite de
taxe de import și declarare, fiind eliberate automat după acordul Serviciului Vamal. În ambele cazul, Serviciul Vamal poate cere declararea formală la orice colet dacă există dubii rezonabile.

Pentru toate celelalte expedieri care au o valoare de peste sumele indicate mai sus, există obligația de a depune o declarație vamală.

Această declarație poate fi depusă de către transportatorul expedierii (poștă sau poștă rapidă), un broker vamal sau de către o persoană fizică care primește coletul.

Aceasta este o chestiune de alegere pentru importator (persoanăjuridică sau fizică) – urmând să decidă în mod independent cine va depune declarația vamală.

În cazul persoanelor juridice, una dintre cele mai ușoare modalități determinate de Serviciul Vamal este depunerea unei declarații vamale simplificate de către importator prin îndeplinirea următoarelor condiții:

  • Valoarea coletului (împreună cu costurile de transport) nu trebuie
    să depășească o sumă de 1000 Euro în echivalent în lei. Acestaeste cel mai simplu mod de vămuire a transporturilor care sosescdin import
  • Dacă această condiție nu este îndeplinită, este obligatorie depunerea unei declarații vamale într-un regim vamal obișnuit.Această declarație poate fi depusă de către importator (persoană juridică) cu condiția existenței în statele de personal a unui specialist în domeniul vămuirii cu acces la ASYCUDA WORLD sau
    de către un broker vamal.
  • Acest tip de declarație se depune numai în formă electronică pentru toate expedierile care conțin mărfuri, a căror valoare depășește 1000 Euro în echivalent în lei sau la solicitarea Serviciului Vamal, și anume: pentru bunurile de natură comercială care fac parte dintr-o serie obișnuită de expedieri similare, pentru
    mărfuri care fac obiectul restricțiilor, interdicțiilor și altor formalități de import. 

DOCUMENTAȚIE


De cele mai multe ori din locul din care se comandă expedierea, estecompletată o declarație care spune ce conține coletul, valoarea sa și de unde provine. Această declarație este o dovadă valabilă care descrie bunurile comandate.

Dacă sunt necesare alte documente, persoana responsabilă de labiroul vamal contactează destinatarul. Dacă nu sunt furnizate datelenecesare, valoarea pentru care ar trebui să fie validată comanda este calculată de funcționarii vamali.

Dacă nu este de acord cu valoarea determinată, persoana are dreptul să o conteste.

Dacă o expediere este trimisă de la o persoană fizică la o altă persoană fizică, expeditorul ar trebui să aibă grijă să indice valoarea mărfurilor, pentru a stabili mai ușor dacă acestea sunt supuse vămuirii și plății taxelor.

COSTURI ADIȚIONALE


Costurile care sunt incluse în valoarea pentru care o comandă ar trebui să fie supusă vămuirii includ costurile poștale care apar în afara Republicii Moldova.

Pentru determinarea limitelor neimpozabile se utilizează valoarea intrinsecă. Daca totuși bunul urmează a fi declarat și impozitat se operează cu valoarea în vamă conform prevederilor Codului Vamal.

După ce este stabilită valoarea în vamă a coletului, funcționarii vamali calculează suma suplimentară a taxelor care ar trebui percepute.

În cazul persoanelor fizice, dacă valoarea intrinsecă în vamă a expedierii este mai mică de 150 Euro, aceasta este scutită de vămuire și TVA. Acest lucru nu se aplică dacă transportul este o băutură alcoolică, produs din tutun, parfum sau apă de toaletă sau alt bun care nu poartă caracter ocazional.

Dacă valoarea în vamă a expedierii depășește această limită, atunci trebuie plătite taxele de import și TVA. În acest caz, se plătesc costurile suplimentare pentru vămuire și manipulare.

SOSIREA EXPEDIERII


În momentul în care expedierea ajunge pe teritoriul RepubliciiMoldova, atâta timp cât nu se stabilește nici un tratament pentru aceasta, se află sub supraveghere vamală și este tratată ca mărfuri depozitate temporar într-un birou vamal.

După finalizarea întregului proces, expedierea ajunge la adresa ta!

Cum fac ce trebuie atunci când export o comandă online?

Tot ce trebuie să știi despre export..

Un export în comerțul internațional este un produs sau serviciu produsîntr-o țară care este vândut în altă țară. Vânzătorul acestor bunuri și servicii este exportatorul.

Vă întrebați cum funcționează expedierea unui produs în afara țării dumneavoastră? Urmați întregul proces.

izvoz md

Click aicipentru a descărca documentul cu procesul de export în Republicii Moldova.

PREGĂTIREA


Coletul care urmează a fi expediat în afara granițelor țării noastre este ambalat adecvat pentru transport internațional.

DOCUMENTE


Împreună cu produsul, sunt întocmite documentele, dintre care cea mai importantă și obligatorie este factura comercială (Invoice-ul). Pe lângă factură, în funcție de cerințele țării importatoare, poate fi necesară lista de ambalare/bon de livrare și/sau dovada originii produsului.

Factura comercială trebuie să conțină următoarele informații:

  • Numele și adresa exportatorului (entitate juridică sau comerciant unic)
  • Numele și adresa importatorului (partener de distribuție,intermediar sau utilizator final)
  • Adresa de livrare
  • Masa netă și brută, dimensiunile ambalajului
  • Descrierea corectă a mărfurilor/li>
  • Cantitatea de mărfuri, numărul și tipul pachetelor
  • Preț
  • Condiții de livrare și plată
  • Țara de origine

Pe lângă factură, în anumite țări de livrare cu care Republica Moldova a încheiat acorduri de liber schimb și pentru ca cumpărătorul să nu plătească taxe vamale, este necesar să se facă dovada că produsele sunt de origine moldovenească..

Acest lucru se poate face cu ușurință prin completarea unei declarațiide origine în factura comercială, care poate fi făcută de orice exportator autorizat.

DECLARAȚIA VAMALĂ


Pentru ca expedierea să părăsească zona vamală a Republicii Moldova, trebuie depusă o declarație vamală.

Declarația vamală poate fi depusă de comerciant (persoană juridică) cu condiția existenței în statele de personal a unui specialist în domeniul vămuirii cu acces la ASYCUDA WORLD sau de către un broker vamal.

De asemenea, declarațiile vamale pot fi depusă într-un regim vamal obișnuit sau simplificat..

PROCEDURA VAMALĂ OBIȘNUITĂ SAU SIMPLIFICATĂ


În cadrul procedurii vamale obișnuite, declarația vamală de export trebuie depusă pentru fiecare expediere în momentul expedierii/ exportului coletului, ceea ce, având în vedere rapiditatea și costurile, nu este recomandabilă pentru comercianții care vând online

În procedurile vamale simplificate, comerciantul electronic poate depune o singură declarație vamală pentru toate expedierile trimise pe parcursul unei zile, indiferent de numărul de expedieri cu condiția de a fi remise unui singur cumpărător (între aceleași părți). Această procedură este recomandată comercianților electronici care au un
volum mai mare de lucru.Comercianții pot utiliza declarația vamală simplificată pentru loturile de până la 1000 Euro.
.

În cazul procedurilor vamale de export, declarațiile vamale se depun în formă electronică. Expedierea poate fi exportată numai dacă:

  • Declarația este semnată electronic
  • Conține toate datele necesare
  • Comerciantul electronic a atașat toate documentele necesare
  • Mărfurile au fost prezentate spre control către autoritatea vamală – Postul Vamal Specializat Poșta.

TRIMITEREA EXPEDIERII


Pentru a trimite un colet, comerciantul electronic poate apela laserviciile Poștei Moldovei, care are aviz pentru procedurile vamale simplificate, iar întreaga lucrare poate fi finalizată în orice sucursală a Poștei Moldovei de pe teritoriul țării. Poșta Moldovei trebuie contactată în prealabil. Aceasta poate prelua expedierea sau poate fi
dusă la orice sucursală a oficiului poștal și poate fi autorizată pentru export de către Poșta Moldova la primirea acesteia.

Expedierea poate fi predată și către companii de poștă rapidă, care pot efectua oricând vămuirea expedierii la export.

Dacă comerciantul electronic dorește să trimită expedierea în mod independent, ar trebui să depună independent o declarație vamală electronică. Această declarație se depune la biroul vamal competent pentru export – Postul Vamal Specializat Poșta. Această declarație se depune de către declarantul în nume propriu, angajat al comerciantului, prin intermediul Portalului ASYCUDA WORLD al Serviciului Vamal, iar un Număr de Referință al Coletului este utilizat pentru identificarea operațiunii de export.

Comerciantul electronic are dreptul de a alege dacă dorește să folosească o procedură vamală obișnuită de export sau o procedură vamală de export simplificată – dar un lucru este obligatoriu – să depună o declarație vamală.

După finalizarea întregului proces, expedierea dumneavoastră ajunge la cumpărătorul final!

Alte documente

Știați că?

Dintre toate piețele CEFTA, indicele de fiabilitate poștală este cel mai bun în Moldova (95).

Află mai multe

Subscriptie la stiri

Primiți notificări când următorul modul devine disponibil

.

Legal disclaimer: This geographical map is for informational purposes only and does not constitute recognition of international boundaries or regions; GIZ makes no claims concerning the validity, accuracy or completeness of the maps nor assumes any liability resulting from the use of the information therein.

North Macedonia

Populația 2057680
Populația cu vârsta cuprinsă între 16-64 de ani 13992.22
Utilizarea internetului 85.3%
Cumpărători pe internet 53.5%
Valută Macedonian denar
PIB pe cap de locuitor, PPA 21304.5

Albania

Populația 2777690
Populația cu vârsta cuprinsă între 16-64 de ani 1861052
Utilizarea internetului 83.1%
Cumpărători pe internet 38.5%
Valută Albanian lek
PIB pe cap de locuitor, PPA 19496.20

Serbia

Populația 6664450
Populația cu vârsta cuprinsă între 16-64 de ani 43318.93
Utilizarea internetului 85.36%
Cumpărători pe internet 64.18%
Valută Serbian dinar
PIB pe cap de locuitor, PPA 25061.9

Kosovo

Populația 1761980
Populația cu vârsta cuprinsă între 16-64 de ani 11981.46
Utilizarea internetului 90%
Cumpărători pe internet 51%
Valută European euro
PIB pe cap de locuitor, PPA 14971.20

Bosnia & Herzegovina

Populația 3233530
Populația cu vârsta cuprinsă între 16-64 de ani 21664.65
Utilizarea internetului 83.38%
Cumpărători pe internet 41.31%
Valută Bosnia and Herzegovina convertible mark
PIB pe cap de locuitor, PPA 20950.20

Moldova

Populația 2538890
Populația cu vârsta cuprinsă între 16-64 de ani 17264.45
Utilizarea internetului 76%
Cumpărători pe internet 34%
Valută Leu moldovenesc
PIB pe cap de locuitor, PPA 15719

Montenegro

Populația 617210
Populația cu vârsta cuprinsă între 16-64 de ani 4011.87
Utilizarea internetului 88.36%
Cumpărători pe internet 32.13%
Valută European euro
PIB pe cap de locuitor, PPA 28324.6

Centru de resurse și informații despre aspectele-cheie privind comerțul electronic pentru toți membrii CEFTA.

ECOMMERCE FOR ALL

Află mai multe Vedeți toate datele de comerț electronic
* Această desemnare nu aduce atingere pozițiilor privind statutul și este în conformitate cu UNSCR 1244 și cu Avizul CIJ privind declarația de independență a Kosovo

Implementator in Moldova