Modulul 4

Procesarea tranzacțiilor online și securitatea plăților online

Faceți clic aici pentru a descărca manualul: „Plată electronică”

 

La procesarea tranzacției online participă 5 entități:

  • Comerciantul electronic (vânzător),
  • Cumpărător (utilizatorul final care efectuează tranzacția),
  • Banca care acceptă, adică „achizitor” (o bancă cu care cooperează comerciantul electronic),
  • Organizarea cardurilor (Mastercard, Visa, Diners etc.) si
  • Banca emitentă, adică „emitentul” (banca – emitentul cardului cumpărătorului final).

Pentru ca banca acceptatoare să proceseze tranzacția online, sunt necesare un gateway de plată și un procesator de plăți.

Gateway-ul de plată este portalul prin care banca care acceptă (banca comerciantului) primește datele cardului clientului pentru prelucrare ulterioară.

Procesatorul de plăți este un instrument tehnic care este un intermediar între bănci și organizația internațională de carduri (Visa, Mastercard, etc.) pentru a efectua tranzacții online. Procesatorul de plăți poate fi deținut de bancă (in-house) sau banca poate utiliza un procesator de plăți extern. Procesatorul trimite date de compensare organizațiilor de carduri pentru a deconta fonduri din tranzacțiile cu cardul.

Notă importantă

Comerciantul electronic nu are nicio cunoaștere asupra datelor de pe cardul de plată al cumpărătorului. Același lucru este transmis prin gateway-ul de plată direct către banca acceptatoare – banca comerciantului, care apoi prin procesatorul de plăți (propriu sau extern) transmite informațiile către organizația de carduri care comunică cu banca emitentă a cardului clientului.

Faceți clic aici pentru a descărca manualul: „Plată electronică”

 

Clearing-ul (compensarea) și decontarea tranzacțiilor online

Clearing-ul este schimbul de informații despre tranzacție între banca comerciantului și banca emitentă a cardului, prin Visa sau MasterCard al organizației de carduri.

Clearing-ul (compensarea) și decontarea tranzacțiilor cu cardul este facilitată prin schimbul de date privind tranzacțiile, care este infrastructura electronică pe care Visa și MasterCard au pus-o în aplicare pentru a procesa tranzacțiile financiare între băncile membre ale acestora. Compensarea și decontarea tranzacției au loc ulterior.

Procesul de decontare poate varia ușor de la o bancă de procesare la alta, dar în general trece prin următoarele etape:

  1. După încheierea zilei lucrătoare, banca comerciantului transmite informațiile despre tranzacție organizației de carduri corespunzătoare (Visa sau MasterCard).
  2. Organizația cardului compensează și decontează și trimite informațiile despre tranzacție către banca emitentă a cardului și apoi le decontează prin creditarea contului bancar al comerciantului și debitarea contului emitentului cardului.
    1. Suma creditată la banca comerciantului este egală cu suma tranzacției, minus comisioane și minus taxa pe care Visa și MasterCard o percep pentru procesarea fiecărei tranzacții cu cardul.
    2. Suma debitată din contul emitentului cardului este egală cu suma tranzacției, minus taxele de rambursare determinate de Visa și MasterCard.
  3. Banca comerciantului își primește fondurile, de obicei în 24 de ore de la tranzacție, și creditează contul comerciantului, de obicei în 48 de ore de la tranzacție. Comerciantul electronic primește o sumă egală cu suma creditată în contul băncii care procesează tranzacția, minus taxele de procesare a plăților (tarifele și comisioanele pe care comerciantul a acceptat să le plătească pentru serviciile de procesare a cardurilor).
  4. Emitentul cardului informează despre tranzacția efectuată în contul titularului cardului.