Modulul 4
Securitatea plăților online
Faceți clic aici pentru a descărca manualul: „Plată electronică”
Unul dintre cele mai importante lucruri în plata electronică este securitatea. Scopul procesului de plată online este de a oferi comerciantului electronic capacitatea de a gestiona tranzacția într-un mediu securizat.
Ce face o tranzacție electronică sigură?
Gateway-ul de plată poate oferi magazinelor electronice instrumente de prevenire a fraudei, cum ar fi sisteme de verificare a adreselor, autentificare 3DS, sisteme de monitorizare și prevenire a tranzacțiilor suspecte și riscante și procese operaționale care reduc semnificativ riscurile de fraudă dacă sunt utilizate în combinație.
În plus, procesatorii de plăți afectează procesul de conformare a securității, deoarece trebuie să fie certificate conform standardului
PCI-DSS.
Astăzi, există mai multe standarde și reglementări pentru a proteja comercianții electronici și cumpărătorii de frauda de plată online.
- Primul strat de protecție este față de standardele de securitate ale cardurilor de plată, cum ar fi standardul 3D Secure. În plus, pentru a accepta plăți online cu cardul de credit, comercianții electronici și gateway-urile lor de plată trebuie să fie compatibile cu PCI-DSS.
- Pe lângă conformitatea cu PCI, comercianții electronici care vând în Europa care doresc să accepte plăți cu cardul trebuie să respecte și reglementările de plată – PSD2 (Directiva privind serviciile de plată), care impune mecanisme puternice de autentificare în procesele de plată online, cum ar fi SCA (Strong Client Authentication)).
- Pe lângă reglementările de plată, tranzacțiile online sunt acoperite și de reglementările privind protecția datelor. Comercianții trebuie să respecte GDPR – care reglementează modul în care este gestionată confidențialitatea datelor consumatorilor și afectează direct procesul de plată
În ceea ce privește securitatea anumitor metode de plată:
- Cardurile de credit sunt printre tipurile de plată care sunt considerate cele mai sigure pentru tranzacțiile online, fiind acoperite de multe reglementări, inclusiv autentificarea 3DS și PSD2 în Europa, așa cum am menționat anterior.
- Portofelele electronice oferă securitate strictă, deoarece abordarea lor de plată nu include partajarea detaliilor bancare ale utilizatorului cu comerciantul electronic și portalul plătit al acestuia.
Cum să faci plăți online sigure ca comerciant (vânzător) electronic?
În calitate de vânzător electronic, există mai multe tactici pe care le puteți implementa pentru a asigura securitatea plăților dvs. electronice. Pe lângă faptul că le reamintiți consumatorilor despre beneficiile plăților online, îi veți învăța cum să efectueze plăți online în siguranță și ce face marca dvs. ca să iasă în evidență în acest domeniu.
- 1. Faceți utilizatorii să se simtă în siguranță pe site-ul dvs. sau pe aplicația dvs
Utilizați un certificat SSL/TLS care va afișa automat o pictogramă de lacăt – un semn că cumpărătorii se conectează la o tranzacție securizată, care se află în secțiunea de adresă web a browserului (de exemplu, Google Chrome) și setați pictogramele metodei de plată pe care utilizatorii le recunosc. și aveți încredere în ei, cum ar fi Visa, Mastercard, Diners etc. (cel mai adesea în subsolul paginilor web). - Utilizatorii ar trebui să fie implicați în proces
Comunicarea cu utilizatorii despre starea comenzilor lor, detaliile de livrare și comenzile anterioare face ca întregul proces de plată online să fie mai transparent și mai rezistent la tentativele de fraudă. - Verificați comenzile
Pentru a urmări comenzile dvs., luați măsuri pentru a le revizui periodic. În acest fel, veți afla dacă există vreo activitate suspectă sau tentative de fraudă pe sistemele dvs. - Utilizați un portal plătit cu un protocol 3D Secure implementat
Nu numai că oferă un nivel suplimentar de securitate cu autentificarea cu doi factori, dar și protejează comercianții electronici de taxele de returnare nedorite.
Legături utile legate de siguranță și protecția consumatorilor